Προϊόντα

Αναλώσιμα Εργαλείων - Τρυπάνια, Βελόνια & Καλέμια Σκαπτικών - Τρυπάνια Αέρος (Σιδήρου-Ξύλου) | Kantarzoglou.gr

Τα τρυπάνια από χάλυβες υψηλής απόδοσης (HSS) είναι κατάλληλα για μαλακά και μέτριας σκληρότητας μέταλλα, όπως τα μη σιδηρούχα μέταλλα (ΝΕ) π.χ. το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο ορείχαλκος, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος κ.α.

Τα τρυπάνια κοβαλτίου (HSS-Co) και τα τρυπάνια τιτανίου (HSS-G TiN) που είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ταχυχάλυβα ενισχυμένο με κοβάλτιο και τιτάνιο αντίστοιχα, είναι κατάλληλα για ανοξείδωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο και σκληρά μέταλλα. Είναι πιο ακριβά από τα κανονικά HSS, αλλά πιο αποτελεσματικά στο τρύπημα σκληρών μετάλλων με λιγότερη φθορά του τρυπανιού. Τα τρυπάνια κοβαλτίου έχουν εξαιρετικές αντοχές στη θερμότητα και τις τριβές, είναι πολύ σκληρά για αυτό όμως και σπάνε πιο εύκολα με πλάγιες πιέσεις, ενώ είναι τα μόνα που μπορεί να ακονιστούν. Τα τρυπάνια τιτανίου αν και δεν έχουν την ίδια αντοχή στη χρήση με τα κοβαλτίου, έχουν όμως εξαιρετική απόδοση στα σκληρά μέταλλα χωρίς να σπάνε τόσο εύκολα με πλάγιες πιέσεις.  

Το σωστό τρύπημα μετάλλων προϋποθέτει (α) τις κατάλληλες στροφές ανά λεπτό (rpm) ανά είδος μετάλλου / τρυπανιού που χρησιμοποιούμε με γενικό κανόνα πιο αργές στροφές σε πιο σκληρά μέταλλα και/ή όσο μεγαλώνει η διάμετρος του τρυπανιού, (β) εφαρμογή πονταρίσματος που χρησιμεύει ως οδηγός στη κεφαλή του τρυπανιού και δεν το αφήνει να χορεύει και να θερμαίνεται - φθείρεται άσκοπα, (γ) λίπανση - ψύξη με τα οποία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερο τρύπημα με τη λιγότερη δυνατή φθορά του τρυπανιού, (δ) σταθερό, κάθετο στην επιφάνεια τρύπημα με τις λιγότερες δυνατές πλάγιες πιέσεις, το οποίο επιτυγχάνεται καλύτερα με την χρήση βάσης δραπάνου.

Για το ξύλο κατάλληλα τρυπάνια, εκτός των HSS, είναι τα τρυπάνια ακίδας και σε μεγαλύτες διαστάσεις τα τρυπάνια φτερού  

    

collapse
Δεν υπάρχουν αλλά πρoϊόντα